USA sa s Čínou dohodli na zastavení hackovania firiem

Spojené štáty sa s Čínou dohodli na nových pravidlách správania na internete. Amerika však zostáva obozretná a bude pozorne sledovať čínske správanie v oblasti kybernetiky.

Počas piatkovej oficiálnej návštevy čínskeho prezidenta v Spojených štátoch ho americký prezident Barack Obama nešetril. Hlavnou témou návštevy totiž boli kybernetické útoky proti americkým firmám ako aj štátnu správu a podozrenie Washingtonu, že za nimi stojí práve Peking. Len pri útoku na Osobný úrad americkej vlády uniklo viac než 20 miliónov osobných údajov zamestnancov, medzi nimi aj biometrické údaje odtlačkov prstov. Kybernetická bezpečnosť v súvislosti s Čínou preto predstavuje vážny problém súčasnej americkej administratívy.

Čínsky prezident Si Ťin-pching však poprel akúkoľvek úlohu čínskej vlády v hackerských útokoch na súkromný sektor či štátnu správu. Tvrdil, že vzájomná konfrontácia neprospieva nikomu a zbytočne robí problém „príliš politickým“. Zároveň dodal, že Čína samotná bola a aj je cieľom kybernetických útokov.

Obaja lídri uzavreli dohodu, ktorá sa týka najmä korporátneho sektora. Na jej základe totiž nebudú Spojené štáty ani Čína vedome podporovať kybernetické krádeže firemných tajomstiev alebo útoky s cieľom získať obchodné údaje firiem a korporácií.

Podľa kuloárnych informácií sa rokovania týkali aj uzavretia rámca, ktorý by definoval pravidlá a normy kybernetickej vojny. Na jeho základe mali napríklad obe krajiny súhlasiť s tým, že v čase mieru nepodniknú kybernetický útok na kritickú infraštruktúru druhej krajiny. Ani jeden z lídrov informácie nepotvrdil.

Podľa analytikov je však aj dosiahnutie dohody o neútočení na korporátne tajomstvá významné. Ako hovorí James Lewis z Centra pre strategické a medzinárodné štúdia, k dosiahnutiu vôbec nejakej dohody prispel najmä únik informácie o plánovaných sankciách USA proti Číne v dôsledku kybernetických útokov na Spojené štáty.

Otázne ale stále zostáva či Čína dohodu aj skutočne splní. Americký prezident Obama sa na záver vyslovil, že „činy hovoria hlasnejšie ako slová“ ako aj, že „Spojené štáty budú pozorne sledovať, či sa podarí dosiahnuť progres aj v realite“.

(RR)