V Španielsku a Rumunsku zatýkali podvodníkov so SIM kartami

Páchatelia spolu ukradli z bankových účtov obetí viac ako 3,5 milióna eur.
V Španielsku a Rumunsku zatýkali podvodníkov so SIM kartami

Európsky policajný úrad EUROPOL v spolupráci so španielskou políciou a občianskou gardou odhalili medzinárodnú skupinu podvodníkov, ktorá okrádala svoje obete pomocou obídenia dvojfaktorovej autentizácie v ich bankových účtoch.

Útočníci obetiam rozosielali phishingové e-maily, cez ktoré šírili bankové trójske kone na kradnutie prihlasovacích údajov. Neskôr využili techniku SIM swapping, ktorá spočíva v tom, že útočník oklame mobilného operátora, aby mu vydal novú SIM kartu s telefónnym číslom obete v domnienke, že o ňu žiada ona.

Vďaka prístupu k jej hovorom a SMS správam páchatelia dokázali zachytiť jednorazové overovacie kódy, ktoré banka zasiela pri prihlasovaní do internet bankingu. Z vyše stovky účtov následne ukradli spolu viac ako 3 milióny eur, ktoré preposlali bielym koňom na prepranie.

K samotným krádežiam došlo pritom v rozmedzí jednej až dvoch hodín, aby si obeť nestihla nič všimnúť.

Španielski policajti počas zásahu v meste Benidorm. Zdroj: Policía Nacional

Väzby na taliansku mafiu

Úrady zadržali dvanástich členov tejto skupiny vo veku 22 až 52 rokov počas januárovej operácie Quinientos Dusim. Pochádzali zo Španielska, z Kolumbie, Rumunska a Talianska.

Pri zásahu v meste Benidorm na juhu Pyrenejského polostrova skonfiškovali tiež 20-tisíc eur v hotovosti, dve autá a množstvo drahých šperkov. Okrem toho policajti na mieste objavili viac ako sto bankomatových kariet, šestnásť terminálov, niekoľko SIM kariet a materiály na výrobu falošných osobných dokumentov.

Podľa španielskej polície využívala skupina na pranie peňazí päť falošných spoločností, cez ktoré vyplácala svojich zamestnancov, biele kone. Lídri skupiny, ktorí pochádzali z Talianska mali naviac udržiavať úzke kontakty a spolupracovať s neapolskou mafiou.

Zatýkali aj v Rumunsku

EUROPOL spolu s rumunskou políciou a rakúskym spolkovým kriminálnym úradom zadržal tiež štrnásťčlennú skupinu podvodníkov z Rumunska, ktorá sa venovala podobným aktivitám.

V tomto prípade však útočníci prenikli do bankových účtov obetí cez mobilné aplikácie, v ktorých vygenerovali príkazy na výber peňazí. Tie následne realizovali cez bezkontaktné bankomaty v Rakúsku, kde na jar 2019 okradli ľudí o približne pol milióna eur.

(VK)