Viac ako 45 miliónov lekárskych snímok je dostupných online

Viac ako 45 miliónov lekárskych snímok je dostupných online

Analytický tím spoločnosti CybelAngel zistil, že viac ako 45 miliónov lekárskych obrazových súborov vrátane röntgenových a CT snímok je voľne prístupných na nechránených serveroch.

Spoločnosť CybelAngel, ktorá sa zaoberá digitálnou bezpečnosťou, vo svojej správe „Full Body Exposure“ poukázala na odhalené lekárske údaje z celého sveta. Polročný výskum prebiehal v rámci sieťových dátových úložísk a medicínskeho štandardu DICOM.

Možnosť zneužitia kyberzločincami

Výskumníci prehľadali približne 4,3 miliardy IP adries a objavili viac ako 2 140 nechránených serverov v 67 krajinách vrátane USA, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka.

Voľne prístupné snímky boli prepojené s metadátami obsahujúcimi osobné identifikačné údaje ako meno, adresa a dátum narodenia, ale aj informácie o váhe, výške či diagnózach osôb.

David Sygula, hlavný analytik v spoločnosti CybelAngel a autor správy, podotkol, že snahy výskumného tímu neboli nijak sofistikované.

Skutočnosť, že sme v priebehu nášho výskumu nepoužívali žiadne hackerské nástroje, zdôrazňuje ľahkosť, s akou sme boli schopní tieto súbory odhaliť a získať k nim prístup.

CybelAngel taktiež upozorňuje, citlivé údaje môžu byť zneužité – či už na predaj, vydieranie alebo potenciálne využitie exponovaných serverov na distribúciu ransomwaru do nemocničných sietí.

Zodpovedným hrozia pokuty

Nie je to prvýkrát, čo výskumníci odhalili množstvo nechránených lekárskych snímok.

V januári tohto roku nemecká bezpečnostná firma Greenbone Networks objavila viac ako miliardu lekárskych obrázkov dostupných na nezabezpečenom úložnom systéme.

Ide o znepokojujúci objav, ktorý dokazuje, že je potrebné zaviesť prísnejšie bezpečnostné procesy na ochranu zdieľania a uchovávania zdravotníckych údajov,

– dodáva Sygula zo CybelAngel.

Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti podľa predpisov GDPR v Európe a HIPAA v USA hrozia za slabé zabezpečenie údajov klientov vysoké sankcie.


Andrea Mišová