Vodičku zradilo vlastné auto, zavolalo na ňu políciu

Americkej polícii sa podarilo chytiť vodičku, ktorá ušla z miesta nehody. Po zrážke jej inteligentné auto zavolalo na tiesňovú linku a zaslalo súradnice s polohou, kde sa nachádza.

Cathy Bernsteinová z Floridy spôsobila nehodu, po ktorej ušla z miesta činu. Polícii sa ju podarilo vypátrať nezvyčajným spôsobom. Jej auto po zrážke automaticky zavolalo na tiesňovú linku.

Dispečing vzápätí kontaktoval Cathy, no tá tvrdila, že sa žiadna nehoda nestala a ide o omyl. Polícia ju aj napriek tomu išla navštíviť domov, kde našla nabúrané auto s vystreleným airbagom. Počas vyšetrovania zistili, že to bola jej druhá nehoda v rovnaký deň. Spôsobila ju, keď sa pokúšala utiecť z miesta prvej nehody.

Cathy je majiteľkou Fordu s technológiou SYNC, ktorá slúži ako núdzový asistent pri nehodách. V prípade zrážky, počas ktorej dôjde k vystreleniu airbagov alebo odpojeniu palivovej pumpy, systém automatický zavolá na tiesňovú linku. Operátorom linky umožňuje komunikáciu s pasažiermi vo vozidle a dá im aj informácie o type vozidla a jeho polohe.

V prípade vážnych dopravných nehôd sa počíta každá sekunda, tento systém tak umožňuje rýchlejšiu a efektívnejšiu záchrannú akciu. Ak sa nehoda stane na málo používanej ceste, môže dlho trvať, kým si ju niekto všimne a oznámi. To môže stať posádku aj život, ale tento systém tomu môže predísť.

Súčasťou povinnej výbavy áut v Európskej únii má byť už od roku 2018. Podľa pôvodného plánu to malo platiť už od roku 2015. Únia predpovedá, že systém môže zachrániť až 2500 životov ročne.

Núdzový asistent síce môže prispieť k záchrane životov na cestách, nie je však jasné, ako budú informácie z neho chránené. Sú to totiž osobné údaje, ktoré sa dajú zneužiť, čo môže ohroziť súkromie a slobodu používateľa.

(EN)