YouTube blokuje aj historické videá o Hitlerovi

YouTube blokuje aj historické videá o Hitlerovi

Navhrávky údajne propagujú nacizmus, často však slúžili na informovanie o jeho škodlivosti.

YouTube zablokoval niekoľko kanálov britských učiteľov histórie, na ktorých boli videá s Adolfom Hitlerom. Porušujú vraj nové smernice, ktoré zakazujú propagáciu nenávistných prejavov a ideológií.

Toto rozhodnutie platformy na zdieľanie videí je súčasťou snahy o blokovanie extrémistických materiálov. Spolu s nimi však YouTube odstránil aj videá, ktoré nahrali odborníci s cieľom vzdelávať ľudí o rizikách fašizmu.

Jedným z poškodených historikov je Scott Allsop, ktorý prevádzkuje stránku MrAllsopHistory stránku a vyučuje na medzinárodnej škole v Rumunsku. YouTube mu poslal len automatizovaný email o tom, že jeho kanál odstránil za nahratie „obsahu, ktorý podporuje nenávisť alebo násilie voči členom chránenej skupiny”. Veľkú časť z videí však tvorili klipy zo starých dokumentárnych filmov BBC, ktoré už nie sú ľahko dostupné.

Videokanál ďalšieho britského učiteľa, Richarda Jones-Nerzica, YouTube cenzuroval za to, že zdieľal pasáže zo starých dokumentárnych filmov o vzostupe nacizmu. Časť videí služba úplne odstránila, pri časti je upozornenie, že môžu obsahovať nenávistný obsah.

Nerzic považuje blokovanie archívnych nahrávok z éry nacizmu za „formu popierania holokaustu”.

Obaja historici tvrdia, že chápu, o čo sa YouTube snaží, a pripustili, že si archívny materiál prezerali aj extrémisti. Allsop však navrhol, že by firma pri rozhodovaní mala viac zohľadňovať vzdelávací kontext a nespoliehať sa iba na automatizované procesy.

Allsop aj Jones-Nerzic sa proti rozhodnutiu o zablokovaní svojich videokanálov odvolali. YouTube ich argumenty uznal a obom učiteľom ich stránky odblokoval. Používatelia, ktorí sa proti takýmto rozhodnutiam služby neodvolajú, by však mohli stratiť svoj materiál natrvalo.

(SK)