Za 12 dolárov kúpil Google.com

Bývalému zamestnancovi Google Sanmayovi Vedovi sa podarilo kúpiť jednu z najcennejších domén na svete za 12 dolárov,  a to cez samotnú službu google domains.

Obchody s doménami sa stali v posledných rokoch vcelku výnosným biznisom, na ktorom si niektorí ľudia založili živobytie. Hlavne preto, že každá z nich je unikátna a existuje len raz. To znamená, že ak niekto kúpil doménu pod určitým názvom, rovnakú už nikto mať nebude. Práve preto má väčšina veľkých firiem nakúpené domény takzvane do zásoby. Držia ich len preto, aby ich nekúpil niekto iný. Pre spôsob, akým tento biznis funguje, treba doménové adresy pravidelne (najčastejšie raz za rok) obnovovať. Ak na to firma zabudne, môže pre ňu vzniknúť veľmi nákladný problém.

Nie je známe, či aj v tomto prípade niekto na niečo v Google zabudol. Ako najpravdepodobnejšie sa javí, že išlo len o technickú chybu. Ako píše Sanmay vo svojom blogu, počas testovania Google domains si všimol, že doména google.com je na predaj. Považoval to za nejaký omyl, no po dvoch kliknutiach sa mu ju podarilo kúpiť. Okamžite začal dostávať maily a notifikácie z Google stránok, a sprístupnilo sa mu aj administrátorské rozhranie. Po pár minútach si pravdepodobne Google všimol chybu, doménu mu odobral a na účet vrátil zaplatené peniaze.

Iba vďaka promptnej reakcii firmy Google, ktorá vlastní okrem domény aj systém umožňujúci ich nákup, sa podarilo transfer zrušiť, a tak ide len o vtipnú príhodu. Narozdiel od iných prípadov nevznikla firme žiadna škoda.

(JF)