Zdrojový kód Windowsu XP unikol na internet

Zverejnený súbor by mohol pomôcť hackerom odhaliť slabiny aj v novších verziách Windowsu.
Zdrojový kód Windowsu XP unikol na internet

Doposiaľ neznáma osoba včera rozšírila zdrojový kód operačného systému Windows XP na anonymnom fóre 4chan.

Uniknutý torrentový súbor zaberá 42,9 GB a údajne obsahuje aj zdrojové kódy Widnows Server 2003 či viacerých starších operačných systémov ako Windows 2000, Windows NT 3.5 a 4, MS-DOS, prvého operačného systému Xboxu a niektorých komponentov Windows 10. Informoval o tom portál The Hackers News.

Anonym sa na fóre vyjadril, že zdrojový kód koloval v súkromí medzi hackermi niekoľko rokov. Podľa jeho názoru by informácie mali byť „slobodné a prístupné každému“, čo bol dôvod, prečo zdrojový kód sprístupnil verejnosti.

Zaujímavosťou je, že okrem zdrojových kódov zverejnený archív obsahoval aj videá a súbory spojené s konšpiračnými teóriami o Billovi Gatesovi.

Microsoft k úniku zatiaľ nevydal oficiálne stanovisko, avšak niekoľko bezpečnostných výskumníkov potvrdilo, že zdrojové kódy by mohli byť pravé.

Neškodný únik? 

Portál ZDNet únik nepovažuje za významnú hrozbu, keďže používateľská základňa je dosť malá na to, aby bola atraktívna pre tvorcov malvéru. Žiadna zo spomínaných verzií operačného systému už nie je podporovaná.

Windows XP však celosvetovo stále používa približne 1 % zariadení, na Slovensku je tento podiel približne rovnaký.

(Zdroj: StatCounter Global Stats)

Portál okrem toho dodáva, že viaceré z uniknutých súborov sa pohybujú na internete už nejaký čas. Napríklad zdrojový kód niektorých komponentov Windowsu 10 unikol online už v roku 2017, pričom súbory Windowsu NT a pôvodného Xboxu unikli skôr v tomto roku. Zverejnený torrentový súbor ich teda len zhromažduje na jednom mieste.

Obdobne informoval aj portál The Verge.

Jedine, že by nie… 

Nie všetci však zastávajú názor, že únik nepredstavuje vážnejšie riziko. Ray Walsh, expert na súkromie na internete, sa na portáli ITPro vyjadril, že „nedávny únik zdrojového kódu Windowsu XP by mohol byť viac problematický ako sa na prvý pohľad zdá.“

Prístup k starému zdrojovému kódu by mohol pomôcť hackerom odhaliť slabiny aj v novších verziách Windowsu.

Walsh ďalej dodáva, že Windows XP je stále používaný Národnou zdravotnou službou a ambulanciami v Spojenom kráľovstve.

Podobne je tomu však aj v našich končinách – po nedávnych útokoch na nemocnice v Česku vyšlo najavo, že tamojšie zdravotnícke zariadenia taktiež vo veľkom bežia na systémoch Windows XP.


Lukáš Janovič